Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek cytrynowy to takie rodzinne ciasto, które możemy spokojnie przygotować w sobotę popołudniu. Możemy również użyć do tego dużej rodzinnej blachy, jak i małej. Placek cytrynowy często gości w moim domu, gdyż uważam, że akurat te wypieki każdemu będą smakować. Nie spotkałam jeszcze osoby, która by nie przepadała za puszystym plackiem, przełożonym kremem budyniowym.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 256
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 256
Składniki
Ciasto: Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje partiami cukier. Miksuję. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaje wystudzone i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i aromat. Miksuję. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na dwie połowy. Krem budyniowy: 300 ml mleka gotuję wraz z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewam wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Miksuję. Ciasto przekładam kremem budyniowym. Chłodzę dwie godziny w lodówce. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszam. Polewam ciasto. Dowolnie dekoruję.
Zapraszam do mojego bloga !