Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno)

Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno)
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zrobić budyń. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i powoli wlewać małym strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać wszystko na małym ogniu i ucierać delikatnie mikserem. Gdy zacznie się gotować i zrobią się grudki, zestawić z ognia i i ucierać aż utworzy się jednolita masa i dalej gotować, uważając żeby nie przypalić. Gdy zgęstnieje wylać do naczynia i ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki. Odlać 2 szkl. do kubka, wystudzić.

  2. Utrzeć masło na puch i dodawać powoli po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Biszkopty moczyć w przestudzonej galaretce (tych 2 odlanych szkl.) i układać na dno i boki dużej blachy (należy je tylko na krótko zamoczyć w galaretce, żeby się nie rozmoczyły, a tylko lekko nią nasiąknęły). Na biszkopty wyłożyć białą masę, znowu namoczone biszkopty, ciemną masę i kolejną warstwę biszkoptów. Na wierzch wylać lekko gęstniejącą galaretkę. Opcjonalnie pod galaretkę można ułożyć jakieś owoce, np. brzoskwinie. Placek przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopty zmiękną i galaretka stwarnieje.

  3. Smacznego :-)

  4. P.S. Z pozostałych białek proponuję zrobić placek z przepisu Mirabelki "Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem" :-)

Komentarze do przepisu (17)

tolerancja 30 stycznia 2011
wygląda bardzo apetycznie az chciałoby się zjeśc , dodaję do ulubionych
tolerancja 30 stycznia 2011
wygląda bardzo apetycznie i przypuszczam że też i tak smakuje, dodaję do ulubionych
palooka 30 stycznia 2011
Piękny placek aż szkoda jeść:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki