Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i lustrzaną polewą czekoladową

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i lustrzaną polewą czekoladową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
Puszystość i słoność sernika zamknięta w chrupiącej skórce, i to w jednym cieście ;) Do tego pyszny mus owocowy i lustrzana polewa ;) To właśnie sernik, wyglądający na pierwszy rzut oka jak mini torcik ;)

Składniki

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300g pistacji
  • skórka z 2 cytryn
  • odrobinę aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki maizeny
  • 50g cukru
  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g kakao
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sernika rozpoczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą, następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy i rant tworząc zamknięty krąg.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy z piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy zmielone pistacje, cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę w rant z kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Wystudzamy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Przystępujemy do przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy listkami z białej czekolady i świeżymi owocami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 02 października 2017
Świetny sernik :)
Składniki
  • 300g mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300g pistacji
  • skórka z 2 cytryn
  • odrobinę aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki maizeny
  • 50g cukru
  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g kakao
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru
Składniki