Pischinger - wafel przekładany masą czekoladową

Pischinger - wafel przekładany masą czekoladową
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
smaczne, rewelacyjnie pasują do kawy, proste w przygotowaniu, ulubione przez dzieciaki

Składniki

  • wafle tortowe, 2 op
  • Jaja, 5 szt
  • masło, 1 kostka
  • cukier, 1 szkl
  • kakao, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier wymieszać, wrzucić do garnka. Garnek wkładamy do drugiego garnka wypełnionego na dnie wodą - grzejemy masę parą. Cały czas mieszamy, by nie ścięło nam się jajko. Ok. 20 min.

  2. Dodajemy 2 łyżki kakao i jeszcze chwilę grzejemy powstałą masę na parze.

  3. Po wyłączeniu ognia, wrzucamy kostkę masła.

  4. Kiedy masa wystygnie, wstawiamy na chwilę do lodówki, by stężała. Przekładamy wafle. Wstawiamy znów do lodówki, aż masa zwiąże wafle. Kroimy na kawałki i zajadamy. Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 18 lutego 2010
Smak dzieciństwa :) u mnie mama po przełożeniu wafli obciążała je deską do krojenia, a na to kładła... Czytaj całość »
Smak dzieciństwa :) u mnie mama po przełożeniu wafli obciążała je deską do krojenia, a na to kładła ciężką książkę kucharską - i zostawiała na noc. Wafle ładnie się sklejały z masą :)
monia_i_ania 18 lutego 2010
Mirabelko, ja robię podobnie, wafle lądują w lodówce, przygniecione deską do krojenia i dodatkowo jakimś garnkiem.
madzikcho 18 lutego 2010
rzeczywiście te wafelki w wykonaniu Mamy wcinało się aż się uszy trzęsły ;)))) świetnie się składa bo na... Czytaj całość »
rzeczywiście te wafelki w wykonaniu Mamy wcinało się aż się uszy trzęsły ;)))) świetnie się składa bo na weekend mam "małą ekipkę" feriowiczów - będzie jak znalazł ;) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wafle tortowe, 2 op
  • Jaja, 5 szt
  • masło, 1 kostka
  • cukier, 1 szkl
  • kakao, 2 łyżki
Składniki