Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piramidki z cukinii"
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 354
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 354
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Składniki
Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na ok. 15 min. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Plastry z obu stron posmaruj olejem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 6-7 min w temp. 180°C, przewróć na drugą stronę i 1/3 plastrów posyp startym parmezanem.
Piecz kolejne 6-7 min. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj mięso, mieszając smaż ok. 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do rondelka wlej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Do twarogu dodaj jogurt, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Pierwszy plaster bakłażana posmaruj twarogiem, wyłóż mięso i polej sosem pomidorowym. Na to ułóż drugi plaster bakłażana posmarowany twarogiem, na to mięso oraz sos. Przykryj plastrem bakłażana z serem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe piramidki.
40 minut. Porcja: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie