Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne jajeczka z szynką i piklami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Żelatynę wymieszaj z połową zimnego bulionu. Kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym bulionem i odstaw do wystudzenia.
Plasterki szynki pokrój w cienkie paseczki. Orzechy grubo posiekaj. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, a następnie pokrój na kawałeczki. Pieczarki potnij w plasterki, a korniszony i paprykę w małe słupki. Koperek opłucz, porwij na małe kawałki.
Groszek i kukurydzę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Szczelnie zamykane silikonowe foremki w kształcie jajeczek (ew. filiżanki) opłucz zimną wodą. Nałóż do nich rodzynki oraz pozostałe przygotowane wcześniej .
Zalej tężejącą galaretką. Foremki zamknij. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem pikantne jajeczka wyjmij z foremek. Owiń listkami sałaty i podawaj w kieliszkach do jajek na miękko.
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 305 kcal. Cena porcji: 2,45 złŹródło: Tina