Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1753
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1753
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Wszystkie suszone owoce pokrój w kosteczkę, przełóż do naczynia i zalej nalewką śliwkową, przemieszaj, odstaw na 5 min, by nasiąkły alkoholem, odcedź. Masło stop.
Jajka utrzyj z 2/3 szkl. cukru. Ciągle miksując, dodaj połowę stopionego masła oraz oliwę. Masę jajeczną wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i miodem. Wsyp namoczone owoce suszone oraz po 1/3 szkl. orzechów i migdałów (posiekaj je). Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsyp do ciasta, wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij wyłożoną pergaminem (albo natłuszczoną i wysypaną tartą bułką) tortownicę. Piecz ok. 50 min w temp. 175 st.
Pozostałe masło podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim resztę cukru i miodu. Gdy połączą się, wlej śmietanę, wymieszaj (uważaj, aby sos się nie zagotował).
Wsyp do niego pozostałe migdały i orzechy (jeśli chcesz, laskowe możesz zastąpić innymi ulubionymi). Wymieszaj, zdejmij z ognia. Bakaliową posypkę rozłóż na cieście 10 min przed końcem pieczenia.Źródło: Tina