'' Pierrotowe " ptasie mleczko

'' Pierrotowe  ptasie mleczko
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Dobra czekolada mleczna i gorzka to podstawa tego ptasiego mleczka. To ciasto w konkursie zdobyło koszyk wyrobów znanej i doskonałej firmy cukierniczej.

Składniki

  • czekolada mleczna z orzechami 50 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • masło 100 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • cukier kokosowy lub brązowy 30 g
  • cukier biały 70 g
  • 3 spore jajka
  • żelatyna 2 czubate łyżeczki
  • woda 80 ml
  • czekolada do dekoracji 6 cząstek
  • okrągłe biszkopty ok. 9 sztuk
  • mleko do maczania biszkoptów

Przygotowanie

  1. Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka chowamy do lodówki. Żółtka mieszamy z kakao, ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę. Żelatynę wsypujemy do szklanki z grubego szkła i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy.

  2. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo mieszamy bardzo delikatnie z masą czekoladową.
    Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

  3. Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady. Schładzamy minimum 3 godziny.

Komentarze do przepisu (15)

Maudie 12 kwietnia 2018
Ale pychota!Moje smaki:)
bryssska 12 kwietnia 2018
Nie dziwię się że zdobyło nagrodę, sama mam chętkę spróbować po przeczytani ;-)
Nevermore 12 kwietnia 2018
Siostra, znowu na wieczór takie pyszności serwujesz? ;)
Po takim ciachu, to jutro tylko mała kolacja wieczorem :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czekolada mleczna z orzechami 50 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • masło 100 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • cukier kokosowy lub brązowy 30 g
  • cukier biały 70 g
  • 3 spore jajka
  • żelatyna 2 czubate łyżeczki
  • woda 80 ml
  • czekolada do dekoracji 6 cząstek
  • okrągłe biszkopty ok. 9 sztuk
  • mleko do maczania biszkoptów
Składniki