Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z nadzieniem śliwkowym"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 547
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 547
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
65 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 7-8 porcji
Mąkę przesiewam na stolnicę. Robię wgłębienie. Wlewam w nie olej, dodaję sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dolewając wodę, zagniatam elastyczne ciasto.
Ciasto cienko wałkuję, wycinam w nim krążki.
Na każdym układam pokrojone lub całe śliwki (na jeden pierożek wychodzi od 1 do 1 i 1/2 śliwki. Potem mocno sklejam brzegi pierogów w falbankę.
Gotuję je w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuję ok. 3 minut. Polewam roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie