Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z farszem z suszonych grzybów"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
100 min • Porcja ok. 170 kcal • Koszt porcji 50 gr • Przepis na ok. 6 porcji
Grzyby płuczę i zalewam ciepłą wodą. Odstawiam na kilka godzin, potem gotuję w tej samej wodzie, ze szczyptą soli, aż zmiękną (ok. godziny).
Grzyby odcedzam (wywar zostawiam, wykorzystuję go do zupy grzybowej), drobno siekam. Cebule obieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję grzyby, smażę razem kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Studzę.
Przygotowuję ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję olej i stopniowo wlewam letnią wodę, zagniatając ciasto. Następnie ciasto przekładam na stolnicę, podsypuję je mąką i wyrabiam, aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na placek i większą szklanką wycinam w nim koła. Na każdym układam porcję farszu i dokładnie zlepiam brzegi ciasta.
Zagotowuję wodę ze szczyptą soli (dodaję też łyżkę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały po ugotowaniu). Wrzucam pierogi i gotuję 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną. Przed podaniem polewam je tłuszczem ze zrumienioną cebulą i ewentualnie boczkiem.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Kobieta i życie