Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi wigilijne"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 216
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 216
Składniki
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj olej, sól i gorącą wodę. Odstaw na kwadrans, po czym zagnieć tak, by ciasto było elastyczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki.
Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia pokrój je w paski i wymieszaj z poszatkowaną wcześniej kapustą. Dolej wodę, w której się moczyły, i duś całość około 50 minut na małym ogniu. W międzyczasie dołóż do składników posiekaną i zeszkloną na oleju cebulkę. Przed zdjęciem z ognia dosyp sól, czarny pieprz i cukier.
Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką koła i na każdym rozłóż po łyżeczce ostudzonego farszu. Zlep przy pomocy widelca i wrzuć do wrzącej osolonej wody.
Gotuj pierogi kilka minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe okraś podsmażoną na oleju i pokrojoną w kostkę cebulką.
Czas: 120 min. 1 porcja =370 kcal.Źródło: Kurier TV