Piernikowy las choinek

Piernikowy las choinek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dekoracyjne piernikowe choinki. Są jadalne, ale mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Składniki

  • ciasto na 7 szt. choinek.:
  • -300 g.masła -400 g. cukru -5 jajek -300 g. miodu( może być sztuczny)
  • -ok.200 ml. gęstej śmietany 18 % -1,5 kg. mąki -3 łyżki kakao
  • -2 op.przypraw do pierników -2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • -4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER na 1 choinkę:
  • -220 g. cukru pudru -parę kropli soku z cytryny
  • -parę łyżek gorącej wody -barwnik jadalny -dekoracje cukiernicze

Przygotowanie

  1. Przygotować specjalne foremki gwiazdek, różnej wielkości.

  2. Masło roztopić z cukrem i ostudzić. Jajka rozkłócić. Mąkę z sodą,proszkiem i kakao przesiać. Dodać przyprawy i rozmieszać.

  3. Dodać miód, jajka,śmietanę i mieszać dolewając masło. Trochę zagnieść w misce.

  4. Przełożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podzielić na części.
    Ciasto zafoliować i schłodzić trochę w lodówce.

  5. Na stolnicy ułożyć dwie podpórki 3 mm. pod wałek, żeby pierniczki miały jednakową wysokość.Brać porcjami ciasto, wałkować i wykrawać.

  6. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyścielanej z papierem do pieczenia.

  7. Piec ok.10 min. te najmniejsze i drugie z kolejki. Następne 3 rozmiar i 4 piec o 1 min.dłużej itd. Sukcesywnie podwyższać temperaturę, bo pierniczki będą coraz większe. Ważne żeby jeden rozmiar pierniczków układać w jednej blaszce. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, żeby wystudzić.

  8. Choinki poskładać od największego pierniczka do najmniejszego.

  9. lukier-Przesiać cukier puder, dodać kilka kropli soku z cytryny i stopniowo gorącej wody. Mieszać na lejącą papkę.Szczyptę farbki w proszku, rozmieszać z odrobiną wody i zafarbować lukier.

  10. Lukier przelać do woreczka cukierniczego z minimalne odciętą końcówką. Malować rogi pierniczków i od razu dekorować posypką bo lukier szybko zastyga.

  11. Składać choinki od największego pierniczka. W środek wycisnąć duży kleks tego lukru i przykryć następnym mniejszym pierniczkiem. Rogi muszą pokrywać się na przemiennie.

  12. Choinki udekorowane.

Komentarze do przepisu (12)

Maudie 20 grudnia 2019
Piękne!!!!
SlodkoSlodka83 20 grudnia 2019
Piękne choineczki :-)
slodkisentyment 21 grudnia 2019
Cudeńka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto na 7 szt. choinek.:
  • -300 g.masła -400 g. cukru -5 jajek -300 g. miodu( może być sztuczny)
  • -ok.200 ml. gęstej śmietany 18 % -1,5 kg. mąki -3 łyżki kakao
  • -2 op.przypraw do pierników -2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • -4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER na 1 choinkę:
  • -220 g. cukru pudru -parę kropli soku z cytryny
  • -parę łyżek gorącej wody -barwnik jadalny -dekoracje cukiernicze
Składniki