Piernikowy jabłecznik

Piernikowy jabłecznik
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Wystarczy do kruchego ciasta dodać trochę przyprawy piernikowej, a będziemy mieć aromatyczne, pachnące świętami ciasto. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek – ja jednak zawsze przygotowuję je sama. Nie ma jak domowe :) Z dużą ilością jabłek - tak jak lubi mój mąż :)

Składniki

  • CIASTO:
  • Margaryna - 200 g
  • Mąka - 300 g
  • Cukier - 8 łyżek
  • Śmietana - 100 g
  • Przyprawa do piernika - 1/2 opakowania (10g)
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłko - 1,5 kg
  • Cukier - 8 łyżek
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie

  1. Z mąki, śmietany, cukru, przyprawy do piernika oraz margaryny zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier, galaretkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną - mieszamy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje.

  2. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kruchego ciasta i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na górze kruszymy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 45 min., aż kruszonka lekko się przyrumieni. Ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • CIASTO:
  • Margaryna - 200 g
  • Mąka - 300 g
  • Cukier - 8 łyżek
  • Śmietana - 100 g
  • Przyprawa do piernika - 1/2 opakowania (10g)
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłko - 1,5 kg
  • Cukier - 8 łyżek
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder - do posypania
Składniki