Piernikowe kanapki:

Piernikowe kanapki:
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Zrobiłam je z wypróbowanego ciasta piernikowego. Wycięłam prostokątną foremką, a po upieczeniu przełożyłam, różaną marmoladą (składając po dwa) i oblałam polewą czekoladową.

Składniki

  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu
  • 700 g mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • konfitura lub różana marmolada
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Miód, cukier, masło i smalec roztopić.
    Przestudzić. Kiedy masa przestygnie, dodać całe jajka i dokładnie zmiksować.
    Stopniowo, wciąż miksując, dodawać mąkę , proszek, przyprawę i kakao.
    Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać. Połączyć z resztą składników.
    Wyrobić. Ciasto jest "wolne" ale takie ma być.
    Oprószyć mąkę i wynieść w chłodne miejsce, ale nie wstawiać do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą cieniutko rozwałkować i wycinać foremką "prostokąty".
    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 8 minut w tem. 160 stopni.
    Przestrzegać czasu pieczenia.
    Po ostudzeniu- przekładać różaną konfiturą i składać po dwa ciasteczka.
    Przy pomocy dwóch widelców- zanurzać w polewie czekoladowej i układać na kratce do zastygnięcia polewy.
    Są pyszne.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2020
Super :)
Maudie 04 grudnia 2020
Świetne!
Składniki
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu
  • 700 g mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • konfitura lub różana marmolada
  • polewa czekoladowa
Składniki