Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie

Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie to efekt połączanie kilku przepisów w jeden.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 150 ml kefiru
  • około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele)
  • 125 ml rumu
  • 125 ml wody
  • Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • utrwalacz do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć)
  • Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby

Przygotowanie

  1. Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień wcześniej wieczorem, owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Zalewamy je mieszanką rumu i wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na noc.

  2. Następnego dnia przygotowujemy babeczki. Najpierw podgrzewamy mleko z miodem do jego rozpuszczenia i pozostawiamy je do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Do drugiej miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

  4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  5. Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki.

    Na koniec każdą z nich możemy ozdobić pysznymi pierniczkami.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 14 grudnia 2019
Babeczki, poproszę do mnie ;) Pyszne połączenie, mniami :)
SprytnaChochla 16 grudnia 2019
Owoce zalane na noc w rumie mnie przekonały :D Bardzo fajne babeczki
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
  • opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 150 ml kefiru
  • około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele)
  • 125 ml rumu
  • 125 ml wody
  • Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • utrwalacz do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć)
  • Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby
Składniki