Piernik z marchewką i cukinią

Piernik z marchewką i cukinią
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Pyszne ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw.

Składniki

  • Marchew - 200g
  • Cukinia (obrana bez pestek) - 200g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 4 łyżki
  • Kakao - 2 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
  • Rodzynki - 80g
  • Żurawina - 80g
  • Daktyle - 80g
  • Mąka pszenna - 260g

Przygotowanie

  1. Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.

    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.

    Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
    Podajemy po ostygnięciu.

Komentarze do przepisu (1)

SEZAMEK88 19 października
Ciekawy przepis.
Składniki
  • Marchew - 200g
  • Cukinia (obrana bez pestek) - 200g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 4 łyżki
  • Kakao - 2 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
  • Rodzynki - 80g
  • Żurawina - 80g
  • Daktyle - 80g
  • Mąka pszenna - 260g
Składniki