Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1366
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1366
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem.