Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Nic tak nie cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.

Składniki

  • 1,5 szklanki jabłek prażonych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia).
    Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy

  2. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.

  3. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 1,5 szklanki jabłek prażonych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki