Piernik z dżemem i cynamonem

Piernik z dżemem i cynamonem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszny piernik z dżemem z czarnej porzeczki i cynamonem. Pyszny i wilgotny:)

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • dżem z czarnej porzeczki 0,7 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Mąkę, sodę, kakao przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, dżem z czarnej porzeczki, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej i wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy - u mnie była to mała tortownica. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu dekorujemy według uznania pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 08 grudnia 2018
Pyszny piernik.:)
ErJot 08 grudnia 2018
Dziękuję:)
Składniki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • dżem z czarnej porzeczki 0,7 szklanki
  • olej 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
Składniki