Piernik z cukinią

Piernik z cukinią
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Sezon na cukinię w pełni i można ja przetwarzać na wiele sposobów: zupa, keczup, placki, nadziewana a teraz czas na ciasto z cukinią. Bardzo proste i bardzo smaczne. Samo przygrzewanie to kilka minut. Reszta to pieczenie i czekanie :)

Składniki

  • 1,5 szklanki utartej cukinii (bez skórki, kolor nie ma znaczenia)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody (można dać proszek do pieczenia zamiast sody)
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier z wanilią
  • 1/2 szklanki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao ale nie trzeba

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, obieramy i ucieramy na grubych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Możemy zrobić to mikserem lub łopatką.

  2. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Może to być foremka keksowa. Jeśli chcemy zrobić na dużą blachę to robimy podwójną porcję.

  3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180st C przez ok. 1 godz. 20min - do suchego patyczka. Po godzinie możemy już sprawdzać. Dużo zależy od wielkości foremki jaką mamy.

  4. Gotowe wystudzone ciasto możemy polać polewą i udekorować według uznania :)


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Składniki
  • 1,5 szklanki utartej cukinii (bez skórki, kolor nie ma znaczenia)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody (można dać proszek do pieczenia zamiast sody)
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier z wanilią
  • 1/2 szklanki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao ale nie trzeba
Składniki