Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1377
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 101
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1377
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 101
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i łączymy z piernikową masą ciasta. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.
Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach. Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.