Piernik stuletni

Piernik stuletni
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewka16
Pyszny, aromatyczny piernik na bazie ciasta dojrzewającego. Właśnie przez to leżakowanie otrzymał nazwę "stuletni". Przepis tradycyjny, trochę zasłyszany i podpatrzony, a trochę po mojemu zmodyfikowany :)

Składniki

  • mały słoiczek miodu naturalnego, 230 g
  • 0,5 kg maki
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 0,45 kg powideł śliwkowych /dwa słoiczki/
  • polewa czekoladowa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 tabliczki czekolady deserowej / 2 x 100 g
  • papier do pieczenia, folia aluminiowa

Przygotowanie

  1. W dużym garnku wymieszać miód, masło i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką aż do całkowitego połączenia. Potem masę przestudzić.

    Do masy , cały czas mieszając, dołożyć jajka i żółtka, mąkę i przyprawę. Sodę rozpuścić w mleku, wlać. Wsypać orzechy. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto będzie gęste ale płynne.

    Całość przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i talerzem ale zostawić prześwit aby ciasto mogło oddychać. Odstawić do lodówki na tydzień.




  2. W czasie dojrzewania ciasto gęstnieje.

  3. Po tygodniu dojrzałe ciasto wyłożyć ręką na stolnicę dobrze oprószoną mąką i zarobić. Rozdzielić na dwie części.
    Pierwszą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm

    Przygotować szeroką blachę wyłożona papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. ok. 25 minut.

    Po upieczeniu ciasto twardnieje dlatego najlepiej od razu przekroić go na trzy wąskie i długie prostokąty. Złożyć jeden na drugi i wyrównać ostrym nożem boki.

    Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.


  4. Przestudzone ciasto przełożyć powidłami. Powstaną nam dwa ciasta. Każde osobno szczelnie obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na kolejny tydzień do lodówki. :)

    Na dzień przed podaniem przygotowujemy z podanych składników polewę czekoladową. W garnku rozpuszczamy pokrojona czekoladę, miód, maso i mleko. Stale mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu od razu ciepłą polewą smarujemy wierzch i boki pierników. Studzimy i znowu wstawiamy zawinięte do lodówki aby polewa stężała.

    Potem już piernik jest pyszny i wytrzyma, jeżeli zostanie, kolejny tydzień! Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Maudie 03 stycznia
Super!
Futka 15 stycznia
Przepyszny! :)
idealny przepis i pyszne ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mały słoiczek miodu naturalnego, 230 g
  • 0,5 kg maki
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 0,45 kg powideł śliwkowych /dwa słoiczki/
  • polewa czekoladowa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 tabliczki czekolady deserowej / 2 x 100 g
  • papier do pieczenia, folia aluminiowa
Składniki