PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa

PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować na zbliżające się święta. Piernik jest naprawdę smaczny, aromatyczny i wcale nie tak trudny do przygotowania, jakby się mogło wydawać :).

Składniki

  • piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30)
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 120 g masła
  • 2 jajka rozmiar L
  • ¾ szklanki cukru kryształ (około 180 g)
  • 50 ml mleka
  • 250 g miodu
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • około 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • przyprawy:
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków (utartych w moździerzu)
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki imbiru mielonego
  • ¾ mielonego ziela angielskiego
  • ¾ łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu)
  • szczypta pieprzu
  • można użyć gotowej przyprawy do piernika
  • na powidła do przełożenia piernika:
  • 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe
  • około 100 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy (około 60 ml)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • na polewę:
  • 150 g masła
  • 110 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • około 5 łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Do rondelka przekładam masło, miód, cukier, rondelek stawiam na gazie, mieszając zagotowuję tak żeby cukier się rozpuścił i połączył z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę odstawiam do wystudzenia.

  2. Do sody dodaję mleko i mieszam do rozpuszczenia się sody. Następnie mleko z sodą dodaję do mąki, dodaję przyprawy, szczyptę soli, jajka i mieszam przez chwilę, tak żeby składniki wstępnie się połączyły

    Następnie dodaję wystudzoną masę miodową i całość mieszam przez kilka minut w misce, tak żeby składniki dobrze się połączyły.

  3. Na koniec do ciasta dodaję drobno posiekane orzechy włoskie i mieszam.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do czystej miski, miskę nakrywam folią spożywczą w której robię kilka otworów wykałaczką, dodatkowo miskę nakrywam jeszcze bawełnianą ściereczką i wstawiam do lodówki.

  4. Moje ciasto dojrzewa w temperaturze około 5°C, należy pamiętać aby temperatura była niższa niż 10°C (jeżeli jest za ciepło to ciasto może się zepsuć), i żeby było powyżej 0°C (jak zamarznie to przerwie się proces dojrzewania).

    Ciasto powinno dojrzewać co najmniej 2 tygodnie, ale może stać w lodówce od 2 tygodni do nawet 6 tygodni.

  5. Pieczenie piernika:
    Ciasto wyjmuję na blat podsypany mąką (do wyjęcia ciasta z miski użyłam drewnianej łyżki, podważając ciasto dookoła, zazwyczaj jest bardzo trudno wyjąć ciasto z miski i trochę trzeba się namęczyć :).

    Następnie ciasto ugniatam przez chwilę, tak żeby zmiękło i stało się w miarę elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy.

    Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję.

  6. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 20 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczony piernik zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

  7. W tym czasie przygotuję powidła do przełożenia piernika:
    Wszystkie składniki przekładam do rondelka, rondelek stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję 10 minut.
    Następnie wyjmuję anyż, a resztę rozdrabniam blenderem i odstawiam do wystudzenia – powidła są gotowe.

  8. Przekładanie piernika:
    Wystudzony piernik okrawam dookoła aby był równy i dzielę na trzy równe części, następnie przekładam wystudzonym powidłem. Ostatni kawałek piernika kładę spodem do góry, żeby góra piernika była równa.

  9. Tak przygotowany piernik zawijam w folię aluminiową (można w papier do pieczenia), kładę na nim deseczkę (można położyć deskę do krojenia, tylko cienką i nie za ciężką), dodatkowo na deseczkę kładę grubszą książkę.

  10. Następnie piernik wstawiam do lodówki na około 48 godzin, piernik można trzymać w lodówce dłużej. W tym czasie piernik stanie się miękki i wilgotny.

  11. Po przynajmniej 48 godzinach, piernik dekoruję polewą – przygotowanie polewy:
    Żelatynę rozpuszczam w gorącym mleku. Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier, rondelek stawiam na gazie i mieszając rozpuszczam składniki, tak żeby się połączyły – polewy nie zagotowuję.

    Rondelek zdejmuję z gazu i do gorącej polewy dodaję żelatynę z mlekiem, i dokładnie mieszam.

  12. Letnią polewą polewam piernik, boki piernika maluję pędzelkiem. Udekorowany piernik wstawiam do lodówki aby polewa szybciej zastygła.

  13. Jeżeli polewa zacznie tężeć w rondelku, to możemy ją podgrzać w kąpieli wodnej, dodać około 2 łyżek mleka i dokładnie wymieszać i dokończyć dekorację piernika.

    Piernik staropolski jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

ski_ttles 12 listopada 2020
Co tu dużo gadać... Po prostu WOW!
konhambos 13 listopada 2020
Zapachnialo swietami...
bardzo smaczny piernik
Składniki
  • piernik upiekłam na dużej blaszce z piekarnika (36 x 30)
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 120 g masła
  • 2 jajka rozmiar L
  • ¾ szklanki cukru kryształ (około 180 g)
  • 50 ml mleka
  • 250 g miodu
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • około 80 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • przyprawy:
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków (utartych w moździerzu)
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki imbiru mielonego
  • ¾ mielonego ziela angielskiego
  • ¾ łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu (utarta w moździerzu)
  • szczypta pieprzu
  • można użyć gotowej przyprawy do piernika
  • na powidła do przełożenia piernika:
  • 400 g dżemu śliwkowego lub powidła śliwkowe
  • około 100 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy (około 60 ml)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • na polewę:
  • 150 g masła
  • 110 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • około 5 łyżek mleka
Składniki