Piernik staropolski

Piernik staropolski
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne , uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama - z najlepszego przepisu na świecie. Ciasto dojrzewa długo i powoli, jak mawia receptura. Bo z piernikiem jest jak z winem - im starszy tym lepszy.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody
  • ⅓ łyżeczki soli
  • Dodatkowo
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie


  1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję.
    Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik.
    Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta.
    Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.

    Notes

    - do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć
    - surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce
    - dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy
    - piernik można przełożyć również masą marcepanową

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 30 października 2018
Uwielbiam go,najlepszy świąteczny wypiek :-)
babcitereskiciasta 30 października 2018
Nie wyobrażam sobie świąt, bez piernika. Ten pysznie wygląda.:)
fafiatko 30 października 2018
Idealny smak- piernik z powidlami jest najlepszy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody
  • ⅓ łyżeczki soli
  • Dodatkowo
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • powidła śliwkowe
Składniki