Piernik przekładany marmoladą

Piernik przekładany marmoladą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: nikola2005
Do świąt jeszcze trochę czasu zostało a ja już nie mogłam się doczekać w domu zapachu piernika... :)) Piernik bardzo szybki i prosty do zrobienia który z pewnością zagości na moim świątecznym stole

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • Dodatkowo: marmolada do przełożenia piernika

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksować razem przez 5min. na największych obrotach.

    Gotowe ciasto przełożyć do formy

    UWAGA:
    Jeśli chcemy piec w keksówce 30/15cm należy piec 60min w temp. 160"-170" - pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone.

    Natomiast jeśli chcemy piec w formie prostokątnej o wymiarach 25/36cm należy piec 45min.

  2. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto na 2-3 części i przełożyć marmoladą.


    * Przepis na polewę znajduje się na moim profilu.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 01 grudnia 2013
Za słodkościami nie przepadam (ze słodkich rzeczy tylko piwo ;) ) ale to pysznie wygląda i zapewne smakuje
Obserwator 01 grudnia 2013
Wspomnienia z dzieciństwa , mama dawała więcej marmolady.. Pozdrawiam.
Składniki
  • 3 szkl. mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • Dodatkowo: marmolada do przełożenia piernika
Składniki