Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita. Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam do wystygnięcia.
Żółtka oddzieliłam od białek i wymieszałam z letnim ciastem, dodałam również sodę i amoniak. Białka ubiłam na sztywną pianę i szpatułką delikatnie wymieszałam z ciastem. Przelałam do dwóch keksówek i piekłam przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z cukrem i kakao. Wymieszałam i dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody. Polałam ciasto i udekorowałam posypką.