Piernik na piwie/prosty przepis

Piernik na piwie/prosty przepis
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Pyszny piernik na piwie. Łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • mąka 500 g
  • miód płynny 200 ml
  • jajka 4
  • cukier 120 g
  • piwo jasne 200 ml
  • margaryna do pieczenia 250 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.

  2. Margarynę ucieramy z cukrem następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.

  3. Do masy stopniowo wlewamy miód i dalej ucieramy mikserem na średnich obrotach, a następnie wsypujemy nasza przyprawę do pierników i dalej ucieramy.

  4. Teraz wlewamy stopniowo piwo i dalej ucieramy mikserem na średnich obrotach. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni funkcja góra ,dół.

  5. Mąkę połączyć z sodą i stopniowo wsypywać do naszej masy ,ucierając mikserem .

  6. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy mieszając drewnianą łyżką z góry do dołu.
    Wylewamy do dwóch foremek keksówek ,tak do połowy każdej foremki.
    Foremki należy wysmarować margaryna i posypać mąka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni funkcja góra,dół na środkowej półce przez około 27 minut po tym czasie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy zmniejszając temperaturę do 190 stopni przez 28 minut. Pamiętajmy pieczemy do suchego patyczka.

    Piernik możemy przełożyć ulubionym dżemem i polać polewą czekoladową.

    Zapraszam do obejrzenia przepisu na youtubie.

Składniki
  • mąka 500 g
  • miód płynny 200 ml
  • jajka 4
  • cukier 120 g
  • piwo jasne 200 ml
  • margaryna do pieczenia 250 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
Składniki