Piernik grudniowy

Piernik grudniowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie, na piernik, który fermentuje kilka dni przed upieczeniem i zachowuje świeżość przez miesiąc. Tradycyjny, o zwartej konsystencji. Robię go raz w oku. Jest magiczny.

Składniki

  • mąka tortowa, 400g
  • Miód, 250g
  • cukier, 250g
  • masło, 50g
  • przyprawa do piernika, 2 opakowania
  • sól, 2 szczypty
  • jajko, 2 duże
  • soda, 2 łyżeczki
  • mleko, odrobina (do rozpuszczenia sody)
  • mocna zaparzona kawa, 0,5 szkl
  • gorzkie kakao, czubata łyżka
  • BAKALIE:
  • mieszanka studencka (rodzynki, orzechy, migdały) u mnie taka z Biedronki, ok. 200g
  • skórka pomarańczowa, 2 łyżki
  • Śliwki suszone pokrojone, 6-8 sztuk
  • starta skórka cytrynowa, 1 łyżeczka
  • Alkohol (rum, wiśniówka, wódka) u mnie „śliwowica”, 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wszystkie bakalie (ja daję wszystkie orzechy z mieszanki studenckiej Jumbo z Biedronki i tylko garść rodzynek, bo akurat moi domownicy nie przepadają) wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno (ja w tym roku zapomniałam ;)

  2. Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnku. Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników. Zdjąć z ognia i dodać masło, sól oraz przyprawę do piernika.

  3. Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać. Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni (u mnie 4) do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, u mnie w spiżarce).

  4. Przełożyć do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem, klasycznie 2 małe foremki keksowe) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 1 h min w 190-200 stopniach (bez termoobiegu, grzałka góra-dół). Ja po 40 minutach przykrywam wierzch folią aluminiową i zmniejszam temperaturę do 175 stopni., ponieważ jak dla mnie wierzch lubi się zbytnio spiekać. Po sprawdzeniu patyczkiem (ciasto się do niego nie klei) wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozwolić piernikowi ostygnąć. Ostudzony piernik zawijam w folię spożywczą/torebkę i… czekam na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu by wchłonąć wilgoć z otoczenia.

  5. Jak pisałam, ten piernik zachowuje świeżość przez co najmniej miesiąc. Nie jest wilgotny ani puszysty, to typ tradycyjnego piernika, o zwartej konsystencji. Każdy, kto go próbował, mówił, że przypomina mu piernik z dzieciństwa robiony przez babcię itp. Każdy może dodać swoje ulubione bakalie. Ja ponieważ fig, moreli i daktyli używam do świątecznego makaronu z makiem, do piernika już ich nie daję

Komentarze do przepisu (6)

smakowisko 05 grudnia 2012
Super, pierwszy raz słyszę o fermentacji piernika, jak dla mnie 5;-)
Konto usunięte 05 grudnia 2012
Bardzo kuszący przepis na dojrzewający piernik,właśnie niedawno przeglądałam stare przepisy i znalazłam... Czytaj całość »
Bardzo kuszący przepis na dojrzewający piernik,właśnie niedawno przeglądałam stare przepisy i znalazłam trochę podobny - teraz mam dylemat który wypróbować.Twój już sprawdzony ,więc chyba go upiekę .Pozdrawiam
Ivette 07 grudnia 2012
Wygląda naprawdę magicznie...:):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka tortowa, 400g
  • Miód, 250g
  • cukier, 250g
  • masło, 50g
  • przyprawa do piernika, 2 opakowania
  • sól, 2 szczypty
  • jajko, 2 duże
  • soda, 2 łyżeczki
  • mleko, odrobina (do rozpuszczenia sody)
  • mocna zaparzona kawa, 0,5 szkl
  • gorzkie kakao, czubata łyżka
  • BAKALIE:
  • mieszanka studencka (rodzynki, orzechy, migdały) u mnie taka z Biedronki, ok. 200g
  • skórka pomarańczowa, 2 łyżki
  • Śliwki suszone pokrojone, 6-8 sztuk
  • starta skórka cytrynowa, 1 łyżeczka
  • Alkohol (rum, wiśniówka, wódka) u mnie „śliwowica”, 2-3 łyżki
Składniki