Piernik cytrynowy

Piernik cytrynowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Miękki, o cytrynowym posmaku, to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Kto raz przygotuje ten piernik będzie często do niego wracał.

Składniki

  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka wiejskie (temeratura pokojowa)
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 1 płaska łyżka sody
  • Do przełożenia:
  • krem cytrynowy
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Następnie poczekać aż wystygnie. Przygotować w tym czasie keksówkę o wymiarach 11x30 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do przestudzonej masy dodać żółtka, jogurt wymieszany z sodą i etapami wsypywać mąkę. Całość ubić mikserem. Do jednolitej już masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przelać do keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem.
    Po całkowitym wystudzeniu przełożyć kremem cytrynowym. Przepis podałam we wcześniejszym poście. Na wierzch lukier cytrynowy. Następnie piernik dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (8)

Dolcevita-in-my-kitchen 07 grudnia 2019
Pysznosci, jaki mieciutki :)
fafiatko 08 grudnia 2019
Pysznie wyglada ,z cytrynowa nuta jeszcze nie mialam okazji sprobowac.
SprytnaChochla 09 grudnia 2019
Pychota!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka wiejskie (temeratura pokojowa)
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 1 płaska łyżka sody
  • Do przełożenia:
  • krem cytrynowy
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru
Składniki