Piernik biszkoptowy

Przepis dnia 2017-12-13
Piernik biszkoptowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
Prosty przepis na świąteczny piernik. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. W innej misce ucieramy żółtka z margaryną. Powoli dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie do masy jajecznej dodajemy miód i śmietane. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
Składniki