Piernik babuni z masą kubusiową

Piernik babuni z masą kubusiową
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Coś na słodko

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • MASA:
  • 1 litr soku "Kubuś"
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier, miód, olej, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Piec każde osobno w temp. 180 stopni przez 15 minut.

  2. Wykonanie masy:
    Odlać 1,5 szklanki kubusia, natomiast resztę soku zagotować z łyżką cukru.
    Budynie rozmieszać w odlanym soku i wlać na gotujący się sok, (ciągle mieszając)

    Ciepłą masą przekładać piernik.

    W między czasie przygotować galaretkę wg przepisu jak na opakowaniu.

  3. Na wierzch piernika ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce

Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • MASA:
  • 1 litr soku "Kubuś"
  • 2 budynie śmietankowe
Składniki