Piernik

Przepis dnia 2011-11-12
Piernik
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KingMazur
Jest to chyba najszybsze ciasto na świecie, w domu roboczo nazywamy je piernikiem Michała, gdyż Mąż, jako dziecko wygrzebał skądś ten przepis i piekł ten piernik jeszcze jako kilkunastoletni chłopiec. Dziś ja wygrzebałam ten przepis, bo miałam ochotę na takie właśnie ciasto. Gotowe jest w godzinę, do tego owocowa herbata, dżem z dyni i idealny podwieczorek gotowy:) Zapraszam również na mojego bloga: Królewskie rozkosze podniebienia

Składniki

  • Składniki na małą formę keksową:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół słoika dżemu (ja dałam brzoskwiniowego)
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować, wlać do natłuszczonej formy i piec 35 min. w temp. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (22)

Jolusia 07 listopada 2011
Moja siostrzenica uwielbia pierniki, więc będzie jak znalazł!
KingMazur 08 listopada 2011
Tym bardziej, że jest prosty i szybki w przygotowaniu:)
renka 08 listopada 2011
Nie ma przyprawy do piernika?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na małą formę keksową:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół słoika dżemu (ja dałam brzoskwiniowego)
  • 1 łyżeczka sody
Składniki