Piernik

Piernik
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Pierwszy piernik, który się nam udał. Kilka przepisów ze Smakera okazało się być niewypałami, więc sięgnęliśmy do jednej z książek s. Anastazji. Ciasto wyszło wspaniałe!

Składniki

Przygotowanie

  1. Margarynę ubić z cukrem, wodą i żółtkami. Dodać śmietanę i ubijać, aż cukier się rozpuści.

  2. Dodać miód (może być skrystalizowany - trzeba go tylko rozpuścić w gorącej kąpieli lub na niewielkim ogniu), mąkę zmieszaną z kakao, sodą i przyprawą do piernika - dokładnie ubić. Ciasto wychodzi gęste.

  3. Białka ubić na sztywno - wymieszać z masą na najmniejszych obrotach miksera.

  4. Ciasto przelać do formy (30 x 25 cm) i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni. Piec ok. 50 minut - do suchego patyczka.

  5. Polewa: czekoladę rozpuścić na małym ogniu z kilkoma łyżkami mleka - tak, by miała gęstą, ale smarowną konsystencję. Posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.

  6. W książce autorka napisała,że składniki trzeba ucierać. My użyliśmy miksera ze standardowymi nakładkami.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 10 stycznia 2011
Wygląda bardzo smacznie!
bajka1956 10 stycznia 2011
Polecam mój przepis na pierniczek : 3 szkl. maki , 1/3 kostki masła , szklanka cukru pudru, 2 całe jajka , 4... Czytaj całość »
Polecam mój przepis na pierniczek : 3 szkl. maki , 1/3 kostki masła , szklanka cukru pudru, 2 całe jajka , 4 łyżki miodu płynnego , 2 łyżeczki sody , mała przyprawa do pierników, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany , 1/2 szkl.przestudzonego karmelu - 4 łyżki cukru przepalić na suchej patelni , dodać wody , tak by uzyskać 1/2szkl. płynu. Wszystkie składniki połączyć , piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Przekładam powidłami śliwkowymi i kremem : 3 jajka ubite na parze połączyć z 1,5 kostki masła , dodać sok z 1 cytryny, zapach arakowy.Na wierzchniej warstwie kremu posypuję gęsto orzechami włoskimi , dla smaku i dekoracji dodać polewę czekoladową . Smacznego
edyta070407 13 stycznia 2011
ubić?....to znaczy wcześniej trzeba ją rozpuścić?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki