Piernik

Przepis dnia 2010-01-02
Piernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: palooka
Piernik nie tylko na swięta. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubić żółtka z cukrem, dodać olej i miód.

  2. Przesiać mąkę z soda i proszkiem do pieczenia i z przyprawą do piernika. Do maki dodajemy ubite żółtka , nastepnie dodajemy esensje herbacianą i ubitą piane z białek. Cale ciasto mieszamy delikatnie, do tego dodajemy kakao i bakalie. Mieszamy wszystko jeszcze raz.

  3. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą formy.

  4. Piec ciasto około 60 minut w 180 stopni C. Ale trzeba pod koniec ciasto sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik jest inny, aby sie ciasto nie przypaliło. Ja sprawdzam długa wykałaczką masę ciasta czy jest jeszcze surowa. .

  5. Następnie ostudzone ciasto polewam masą czekoladową i posypuję migdałami.

Komentarze do przepisu (2)

Mateusz15 02 stycznia 2010
Mmmm... Uwielbiam piernik. Na jak dużą formę jest ta porcja ciasta? Pozdrawiam!
palooka 02 stycznia 2010
Upiekłam piernika w formie 24 na 24, akurat taką miałam pod ręką:). Większa forma jak najbardziej tez może... Czytaj całość »
Upiekłam piernika w formie 24 na 24, akurat taką miałam pod ręką:). Większa forma jak najbardziej tez może być. Pozdrawiam również!!
Składniki
Składniki