piernik

piernik
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: becia76
puszyste i smaczne

Składniki

  • 40 dkg mąki
  • 12 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • jeśli ktoś lubi bakalie: rodzynki, orzechy,wiórki kokosowe
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić i ostudzić.Jaja z cukrem ubić na pianę do białości.Dodać mleko , kakao,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika.Mieszając dodać powidła a na koniec dodać margarynę. Wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dołożyć bakalie.Piec w temp.180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami a wierzch polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

  2. POLEWA:margarynę, cukier i mleko rozpuścić na ogniu.Zestawić z ognia i dołożyć kakao.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Lekko przestudzić i polać piernik.

Składniki
  • 40 dkg mąki
  • 12 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • jeśli ktoś lubi bakalie: rodzynki, orzechy,wiórki kokosowe
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
Składniki