Piernik

Piernik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Zawsze nazywam go ''Super'' gdyż na prawdę taki jest. Pod względem smakowym i łatwością przygotowania. Piernik jest wilgotny, pachnący i odpowiednio słodki. Im starszy, tym lepszy. Jednak nie do przesady z tym ''starszy''. Nigdy nie poleży po upieczeniu zbyt długo. Pierniki mają to do siebie, że odpowiednio przechowywane, zachowują smak i świeżość nawet przez dwa tygodnie.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g. masła
  • 1 szklanka wody
  • 60 g. przyprawy do piernika
  • 850 g. mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżeczki sody
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 5 jaj
  • rodzynki ilość w/g uznania a do dekoracji migdały, śliwki suszone i co tylko chcesz

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Dodać pozostałe składniki, czyli przyprawę do piernika, mleko, wodę, przesianą mąkę ze sodą i kakao. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Na końcu wsypać wypłukane i odsączone rodzynki.

    Piec w 170* - 60 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upływie godziny można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy jest już upieczone.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 grudnia 2020
Zapisuje przepis i dziekuje :)
KORAL 28 grudnia 2020
Wygląda smakowicie.
KulinarnaChwila 29 grudnia 2020
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g. masła
  • 1 szklanka wody
  • 60 g. przyprawy do piernika
  • 850 g. mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżeczki sody
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 5 jaj
  • rodzynki ilość w/g uznania a do dekoracji migdały, śliwki suszone i co tylko chcesz
Składniki