Piernik

Piernik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To popularne ,aromatyczne ciasto idealne do herbaty.

Składniki

  • Mąka pszenna 400g
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 szt
  • Masło 200g
  • Mleko 2% 1/2 szklanki
  • Kakao 2 łyżeczki
  • Cukier 20 dag
  • Miód 2 łyżki
  • Jaja kurze 4 szt
  • Powidła śliwkowe 270 g
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Śmietanka 30% 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć masło i miód roztopić.Odstawić do wystudzenia.

  2. Mąkę przesiać połączyć z proszkiem do pieczenia ,przyprawą do piernika i kakao.

  3. Jaja utrzeć na puszysto z cukrem.Ucierając dodawać naprzemiennie składniki sypkie , mleko a na koniec roztopione masło z miodem.

  4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Blaszkę podłużną wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać przygotowane ciasto.

  5. Wstawić do piekarnika i piec 40 min. lub do suchego patyczka.

  6. Wystudzone ciasto przekroić na połowę posmarować powidłami, przykryć drugą połową.Śmietankę podgrzać dodać pokruszoną czekoladę , podgrzewać do połączenia składników.Polewą pokryć przygotowane ciasto.

Składniki
  • Mąka pszenna 400g
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 szt
  • Masło 200g
  • Mleko 2% 1/2 szklanki
  • Kakao 2 łyżeczki
  • Cukier 20 dag
  • Miód 2 łyżki
  • Jaja kurze 4 szt
  • Powidła śliwkowe 270 g
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Śmietanka 30% 4 łyżki
Składniki