Piernik

Piernik
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: CookWithMe
Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną wraz z kakao i przyprawami korzennymi.

  2. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy dwa żółtka. Ucierając dodajemy również miód wraz z jedną łyżeczką zimnej wody i śmietaną.

  3. Następnie dodajemy suche składniki po czym ucierając doprowadzamy do uzyskania gładkiej masy.

    Z dwóch białek ubijamy pianę po czym dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

  4. Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy i wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piernik pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 60 minut.

Komentarze do przepisu (6)

Dolcevita-in-my-kitchen 23 grudnia 2018
Idealny pierniczek, zapisuje przepis i dziekuje :-)
Nevermore 23 grudnia 2018
Super się prezentuje i świetnie smakuje, jak to piernik - Pycha :)
ErJot 23 grudnia 2018
Prezentuje się perfekcyjnie i bardzo apetycznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki