Piernik

Piernik
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aska87
Pyszny wilgotny piernik.

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C .
    2. Formę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
    3. W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. 4. Po przestudzeniu przelać do miski.
    5. Dodać miód, powidła śliwkowe/dżem i przyprawy oraz kakao.
    6. Dodać sodę mleko i jajka.
    7. Wszystko wymieszać.
    8. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

    Ja lubię mocno korzenny piernik oraz wilgotny dlatego czasem dodaję więcej powideł i przypraw.

    9. Piec około 50 minut.

    Można zrobić także polewę czekoladową z roztopionej czekolady.

Składniki