Piernik

Piernik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anulka12
Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

Składniki

  • 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 całe jaja
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe

Przygotowanie

  1. Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
    Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.

  2. Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką.
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić.
    Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru).
    Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 02 stycznia 2016
Śliczny i mega apetyczny serniczek. Palce lizać! :)
Konto usunięte 02 stycznia 2016
Mama wie co dobre, bardzo apetyczny piernik :)
anulka12 02 stycznia 2016
Wiesiu, dziękuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 całe jaja
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe
Składniki