Piernik

Piernik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 150 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180 stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.

Komentarze do przepisu (7)

zlytygrysek 02 lutego 2014
Ale bym wszamał, bo ja za pierniki oddam życie :))
bozka44 02 lutego 2014
Zly tygrysku, jak lubisz tak pierniczki, to chyba nie taki zly jestes.....
Konto usunięte 03 lutego 2014
szybki i smaczny,ja jeszcze dodaję rodzynki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 150 g powideł śliwkowych
Składniki