Piernik

Piernik
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
szybki przepis dla spóźnialskich :)

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • bakalie
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wymieszać z ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremek i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po wystygnięciu cisto przeciąć na 3 części i posmarować powidłami, udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

irma 22 grudnia 2013
Anetko, u Ciebie już bardzo świątecznie, pyszne przepisy :-) Pozdrawiam D
anetas197601 22 grudnia 2013
Dziękuję serdecznie :)
Składniki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • bakalie
  • powidła śliwkowe
Składniki