Pierniczki z witrażykami

Pierniczki z witrażykami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub choinkową ozdobą, a także smakowitym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości :)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 500 (wrocławskiej)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szczypta soli
  • DODATKI:
  • kolorowe landrynki
  • białko (do posmarowania)

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej).

    * nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji

  2. Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę.

    * papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.

  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.

  5. Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.

  6. Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.

  7. Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem.

  8. Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce.
    Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 09 grudnia 2015
Urocze :)
Obserwator 09 grudnia 2015
Bardzo fajne :)
mimiwiki 09 grudnia 2015
cudowne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 500 (wrocławskiej)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szczypta soli
  • DODATKI:
  • kolorowe landrynki
  • białko (do posmarowania)
Składniki