Pierniczki z lukrem wg Ani Starmach

Pierniczki z lukrem wg Ani Starmach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pierniczki zyskały wiele pochlebnych recenzji na blogu autorki. Postanowiłam wypróbować przepis. Co prawda lekko go zmodyfikowałam. Po upieczeniu były mięciutkie, potem lekko stwardniały. Ogólnie przepis uważam za świetny. Moja rodzina pierniczki bardzo chwali.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • lukier: 2 łyżki soku z cytryny + szkl. cukru pudru

Przygotowanie

  1. Skórkę pomarańczową drobno posiekać.Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, jajko, cukier puder, miód i skórkę pomarańczową. Ciasto zagnieść i dać do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na 0,5 cm. Wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 10-12 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem. Można też oczywiście dodać jakieś ozdoby.

Komentarze do przepisu (8)

babeczka35 16 grudnia 2018
Wyglądają pysznie :)
fafiatko 16 grudnia 2018
Pyszne malenstwa!
bryssska 16 grudnia 2018
Uwielbiam pod każdą postacią ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • lukier: 2 łyżki soku z cytryny + szkl. cukru pudru
Składniki