Pierniczki z amoniakiem

Pierniczki z amoniakiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybkie i pyszne pierniczki idelne do lukrowania i powieszenia na choince

Składniki

  • 1 kg mąki typ 400
  • 300 g cukru
  • 300 g miodu
  • 200 g margaryny
  • 3 jajka
  • 15 g smalcu
  • 15 g kawy
  • 50 g kakao
  • 10 g amoniaku
  • 10 g sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. słodkiej śmietany

Przygotowanie

  1. Margarynę, miód, cukier, smalec, kawę, kakao, przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku. Masę studzimy

  2. Mąkę przesiewamy z amoniakiem, proszkiem do pieczenia i sodą.

  3. Suche składniki mieszamy z wystudzoną masą i jajkami

  4. Zagniatamy gładkie ciasto.

  5. Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (trochę urosną)

  6. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok. 8 min w temperaturze 180 st.

Składniki
  • 1 kg mąki typ 400
  • 300 g cukru
  • 300 g miodu
  • 200 g margaryny
  • 3 jajka
  • 15 g smalcu
  • 15 g kawy
  • 50 g kakao
  • 10 g amoniaku
  • 10 g sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. słodkiej śmietany
Składniki