Pierniczki walentynkowe na drożdżach

Pierniczki walentynkowe na drożdżach
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczne i puszyste pierniczki na Walentynki

Składniki

  • Mąka pszenna 2 ½ szklanki
  • Mleko ½ szklanki
  • Cukier 1 łyżka
  • Miód prawdziwy 1/3 szklanki
  • Napar z kawy sypanej 1/5 szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Jaka 2 szt.
  • Masło ¼ kostki
  • Przyprawa do piernika (według uznania)

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże roztrzepać w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i cukru. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie z mąki, rozczynu, jajek, roztopionego masła, miodu, naparu z kawy i przyprawy do piernika zarobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać serduszka foremką i odłożyć ponownie na chwilę do podrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 07 lutego 2020
pyszotka:)
Maudie 07 lutego 2020
Pyszne maleństwa:)
Składniki
  • Mąka pszenna 2 ½ szklanki
  • Mleko ½ szklanki
  • Cukier 1 łyżka
  • Miód prawdziwy 1/3 szklanki
  • Napar z kawy sypanej 1/5 szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Jaka 2 szt.
  • Masło ¼ kostki
  • Przyprawa do piernika (według uznania)
Składniki