Pierniczki w pół godziny

Pierniczki w pół godziny
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Naprawdę wystarczy pół godziny żeby uzupełnić braki w piernikowych pudełkach. Oczywiście są pyszne.

Składniki

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka kawy inka
  • łyżka sody
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • cukier puder do obtaczania pierniczków

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, jajkami i miodem. Dodać stopniowo suche składniki i miksować. Ciasto musi być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze mąki. Wyrobić ręką.
    Podzielić na cztery części i zrobić wałki. Każdy wałek pokroić na 10 części. Z pokrojonych części zrobić kulki. Kulki obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 - 20 min. Pierniczki gotowe. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka kawy inka
  • łyżka sody
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • cukier puder do obtaczania pierniczków
Składniki