Pierniczki w czekoladowej polewie:

Pierniczki w czekoladowej polewie:
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Są pyszne i mięciutkie, pod warunkiem że ich nie przetrzymamy dłużej w piekarniku. Należy przestrzegać czasu pieczenia.Można je przechowywać nawet do dwóch miesięcy ale w zamkniętych pojemnikach.

Składniki

  • 75 dag przesianej mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie "suche" składniki wymieszać w misce. Dodać roztrzepane jajka i śmietanę .
    Miód, cukier , masło i smalec roztopić, wymieszać. Ostudzić i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 2 godziny by odpoczęło. Wałkować cieniutko na podsypanym mąką blacie . Wycinać dowolne kształty. Piec 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku .


    Śmietanę podgrzać (ale nie zagotować). Zestawić z ognia , dodać połamane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
    Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Dodać do śmietany z rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 07 marca
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Docherro 07 marca
Cudowne,a poniewaz uwielbiam pierniczki zabieram przeis:)
Składniki
  • 75 dag przesianej mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki