Pierniczki świąteczne

Przepis dnia 2011-12-09
Pierniczki świąteczne
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: eMka1619
pyszne,świąteczne,śliczne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3-4 mm, wycinać pierniczki.

  2. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

  3. Lukier: jedno białko zmiksować z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.

Komentarze do przepisu (28)

gocha01 06 grudnia 2011
Napisz prosę jak robisz dziurki w ciastkach,przypuszczam,że czymś je nakłuwasz przed pieczeniem,ale czym i czy... Czytaj całość »
Napisz prosę jak robisz dziurki w ciastkach,przypuszczam,że czymś je nakłuwasz przed pieczeniem,ale czym i czy dziurki się nie zapieką,czy może coś wsadzasz i zostawiasz na czas pieczenia? chciałabym upiec kilka ciasteczek na choinkę,ale jeszcze nigdy nie robiłam ciastek dziurawych:-))Pozdrawiam
eMka1619 06 grudnia 2011
Dziurki robię słomką:*)
anetaa26 07 grudnia 2011
wlasnie dzis kupilam swiateczne foremki do wykrawania :) przepis do ulubionych :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki