Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Łatwe, doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki chyba, że wcześniej zjedzą je dzieci

Składniki

  • margaryna, 50 g
  • Miód, 200 g
  • cukier, 200 g
  • mąka, 450 g
  • jajko, 1
  • kakao, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • lukier, posypka do dekoracji
  • przyprawa do pierników

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i margarynę rozpuścić na patelni z łyżką wody, dodać przyprawę do pierników - zagotować a następnie wystudzić.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao, dodać jajko oraz wystudzoną masę z patelni.Zagnieść ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię aluminiową - odłożyć do lodówki na kilka dni.

  3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wykrawamy pierniczki. dekorujemy lukrem wg uznania.

Komentarze do przepisu (9)

JUSTYNA5 12 listopada 2010
Czy napewno tych pierniczków się nie piecze? dekoruje się surową masę? proszę o podpowiedż.
listek 12 listopada 2010
Ups... zapomniałam dodać, przepraszam wszystkich zainteresowanych . Oczywiście, że pieczemy 10 - 15 min. w... Czytaj całość »
Ups... zapomniałam dodać, przepraszam wszystkich zainteresowanych . Oczywiście, że pieczemy 10 - 15 min. w temperaturze 180 stopni.
marys0109 17 listopada 2010
na ile dni trzeba włożyć ciasto do lodówki?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • margaryna, 50 g
  • Miód, 200 g
  • cukier, 200 g
  • mąka, 450 g
  • jajko, 1
  • kakao, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • lukier, posypka do dekoracji
  • przyprawa do pierników
Składniki