Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bake-cook
Tradycyjne pierniczki świąteczne, które są z nami już od wielu, wielu lat. Co rok wychodzą wspaniałe i wszyscy na nie czekają. My zawsze przygotowujemy ciasto ok 4-5 tygodni przed pieczeniem. Wychodzą fenomenalne. Można jednak zrobić ciasto na "już" i będą równie dobre.

Składniki

  • 1 kg maki
  • 0,5 litra miodu (może być płynny)
  • 1 szklanka cukru brązowego (trzcinowy)
  • 1 kostka smalcu
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • pół szklanki przypraw korzennych - zmielonych: imbir, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
  • 1 torebka przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż smalec, miód, i cukier.

    /na zdjęciu musiałam się ratować małą ilością białego cukru, ponieważ brązowy się skończył/

    Ustaw wszystko na małej mocy palnika, czekaj, aż składniki się połączą. Mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką.

    Masę ostudź.

  2. Do szklanki nalej mleka, dodaj sodę i mieszaj tak długo, aż soda się rozpuści.

    Do miski przesiej mąkę. Do maki dodaj jajka, mleko z sodą, odrobinę soli, wszystkie przyprawy korzenne. Wszystko wstępnie przemieszaj.

  3. Do ciasta powoli przelej płyn (miód, smalec i cukier). Wymieszaj wszystko dokładnie.

    Następnie przykryj wyrobione ciasto folią spożywczą (niezbyt szczelnie), nakryj ściereczką i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Możesz ciasto przechowywać w lodowce, na balkonie lub w spiżarce jeśli jest zimno. U nas ciasto leżakuje ok 5 tygodni.

  4. Na kilka dni przed świętami zaczynamy piec pierniki. Nastaw piekarnik na ok 150 stopni (termoobieg).

    Na blacie wysyp mąkę, oprósz także wałek. Podsypywanie mąką jest ważne i będziesz musiał co chwilę dosypywać tak, aby ciasto nie przywarło.

    Wyciągnij część ciasta, lekko pougniataj zrób kulę i rozwałkuj ciasto.

    Jeśli chcesz, aby pierniki były bardziej chrupiące to ciasto musi być bardzo cienkie (ok 3 mm). Grubsze pierniki wymagają grubszego ciasta (ok 5 mm) . Wycyinaj

  5. Wytnij dowolne kształty. Ułóż pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstęp między piernikami musi być zachowany, ponieważ one trochę urosną.

    Moje pieką się zazwyczaj ok 8 minut. Grubsze ciasto wymaga nawet 10 minut. Wszystko zależy od tego jak grzeje Twój piekarnik.
    Po pierwszej partii dostosujesz czas do swoich potrzeb.

    Pierników z tych proporcji wychodzi mnóstwo :) ok. 3 blaszanych pudełek na ciastka.

Składniki
  • 1 kg maki
  • 0,5 litra miodu (może być płynny)
  • 1 szklanka cukru brązowego (trzcinowy)
  • 1 kostka smalcu
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • pół szklanki przypraw korzennych - zmielonych: imbir, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
  • 1 torebka przyprawy do piernika
Składniki